Jump to content

Araçtaki kötü kokulardan nasıl kurtulabiliriz?


CenGo
 Share

Önerilen İletiler

  • Üye

Döşemeye dökülmüş süt, kurban bayramında bagaja akmış kan, çocuk kusmuğu. Bunlar gibi durumlarla karşılaşmayı hiç birimiz istemeyiz. Peki olur da böyle bir durumla karşılaşırsak neler yapmamız ve neler yapmamamız gerekiyor?

Öncelikle otomobilinizde kötü kokuya neden olabilecek faktörleri sıralayalım:

– Döşemeye dökülen sıvılar, özellikle süt ve süt ürünleri, meşrubatlar, kan, sulu yiyecekler.
– Polen filtresinin tıkanması, küflenmesi, pislikle dolması
– Islanmış/nemli döşemeler ve paspaslar
– Motor bölmesinde ölmüş hayvanlar

Bu tarz kötü durumlarda hızlı hareket etmek gerekiyor. Doğru temizlik konusunda hemen müdahalede bulunulmazsa bakterilerin çoğalması ile aynı oranda kötü koku ortaya çıkmaya başlıyor. İlk müdahale ile kötü kokulara maruz kalmadan hızlı bir şekilde temizlik şansınız bulunmakta. Eğer geç kalırsanız işiniz biraz daha zor.

Neler yapmamalıyız?

Kulaktan kulağa yayılan bilgi kirliliğini temizleyelim. Yanlış bilgiler zamanınızı boşa harcamanıza ve durumu daha da kötü bir hale getirmenize neden olur.

– İnternette özellikle forumlarda kulaktan dolma paylaşılan bilgilerden uzak durun. Bu bilgilere göre kullanacağınız kimyasallar ve temizlik ürünleri otomobil döşemeniz üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilir ve ortaya çıkabilecek kimyasal reaksiyonlar nedeniyle zehirlenme vakalarına yol açabilirler.
– Otomobilinize kokuları ortadan kaldırmak için naftalin koymayın. Bu durumu daha da kötüleştirir. Otomobiliniz hiç binilemeyecek duruma gelebilir.
– Kokunun kaynağını temizlemeden koku gidericilerden ve parfümlerden uzak durun. Bunlar size problemin geçici olarak çözüldüğü izlenimini verip sizi yanıltabilir.
– Kokunun kaynağındaki sıvı sızıntısı az ise sorun bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Bu gibi durumlarda sorunun tamamen geçtiğini düşünmeyin. Sıcak havalarda veya aynı yere su/nem geldiğinde problem büyük ihtimal tekrarlanabilir.

Neler yapmalıyız?

– Sıvı sızıntısı var ise derhal durdurun. Gözle görülür kirliliği en kısa sürede kendi imkanlarınızla temizleyin.
– Otomobilinizi mümkün olduğunca havalandırın. Detaylı temizlik öncesi mümkün olduğunca serin muhafaza edip güneş altında bırakmamaya çalışın.
– Profesyonel yardım alın. Aracınızı temizlik için detaylı iç temizlik hizmeti veren bir yere götürdüğünüzde konu ile ilgili temizlik yapacak kişiyi mutlaka bilgilendirin ve kokudan kesinlikle kurtulmak için güvence isteyin. Normal şartlar altında firmalar ortada koku yok iken döşeme altlarını ve sızıntı olan yerleri detaylı şekilde temizlemezler. Ayrıca konusunda uzman olmayan firmalar ellerinden geleni denerler ve başarılı olamazlarsa size başka yerlerde çözüm arama yolları gözükür. Bu sebeple kokudan kurtulma garantisi istemeniz büyük önem teşkil ediyor. Kokunun geçmesine garanti veremeyiz diyen yerlerden uzak durun. (Geçmişte bagajına kurban etinden kan akmış son model bir otomobilin 3 ayrı yerde temizlenip çözüm bulamayıp 4. yerde sorundan kurtulduğuna  tanık olan birisi olarak söylüyorum bunu.) Unutmayın ki temizlik işini profesyonel olarak yapan yerler sizin piyasada ulaşmanız zor olan profesyonel temizlik ürünlerini kullanmaktadırlar. Bu ürünler genelde büyük hacimlerde satıldığı için sizin temin etme şansınız daha düşük ve daha maliyetli olacaktır.

– Profesyonel temizlik sonrası ekstra dezenfektasyon konusunda tedbir alın. Bunun için aracınıza ekstradan Ozon temizliği yaptırabilir veya Würth, Berner gibi büyük markaların “Araç içi tazeleme spreyi” tarzındaki ürünlerini tercih edebilirsiniz. (Bu uygulamaların kokunun kaynağı temizlenmeden yapılmasının zaman ve para kaybı olduğu unutulmamalıdır.)

– Klima Polen filtrenizi periyodik olarak değiştirmeyi ihmal etmeyin. Servis veren ustaların bir kısmı bu filtreyi şikayet yoksa değiştimeyebilirler.
– Otomobilinizin döşemelerinin yağışlı havalarda ıslanmaması için periyodik bakımlarda kapı fitillerinizi ve taban sacını görsel olarak kontrol edin. Islanan taban halısı ve paspaslar kötü koku yapabilirler.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!



×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.