- 1
Cam filmi yasağı ile ilgili son durum nedir?
-
Etiket tabanlı benzer içerikler
-
Cam Filmi Nasıl Çekilir?
- cam filmi
- nasıl çekilir
- ve 2 etiket)
- 0 yorum
- 636 okunma
-
- 0 yanıt
- 1.120 okunma
-
Başbakan Yardımcısı cam filmi cezalarıyla ilgili açıklama yaptı
- cam filmi cezasına af var mı
- cam filmi yasası
- ve 1 etiket)
- 0 yanıt
- 3.029 okunma
-
Cam Filmi Son Durum Hakkında
- cam filmi
- cam filmi son durum
- ve 1 etiket)
- 1 cevap
- 1.134 okunma
-
Araçlarda Bulunan Cam Filminin Sökülmesi İçin 3 Ay Süre Tanındı
- cam filmi yasak
- film yasağı
- ve 1 etiket)
- 1 yanıt
- 3.633 okunma
-
Soru
Misafir boş adam
ALINTI
Son birkaç gündür gazetelerde, haber sitelerinde, televizyonda, sosyal medyada, her yerde cam filminin yasaklandığı ile ilgili haberler var. Hatta bunun cezası bazı sitelerde 437 TL, bazılarında 206 TL yazıyor. Görüştüğüm trafik polisleri de bana 206 TL dediler. Ama bu haberlerin hepsi YANLIŞ… Tekrar ediyorum bu haberlerin HEPSİ YANLIŞ…
Ben her ne kadar bu sitede bulunan önceki yazılarımda tüketici hakları ile ilgili yazsam da ben daha çok kamu hukuku yani anayasa, insan hakları, idare ve ceza hukuku üzerine çalışmayı daha çok seviyorum. Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneğini de vatandaşlara hem genel olarak hakları hem de güncel konular hakkında bilinçlendirme yapma amacıyla kurduk.
Cam filmi konusuna gelince, cam filmi cezaları Karayolları Trafik Kanununa göre kesilmektedir; bununla ilgili, yolda karşılaştığınız herhangi bir trafik polisinden bilgi alabilirsiniz. Ama işin tuhafı şu ki, Karayolları Trafik Kanununda cam filmi ile ilgili herhangi bir hüküm yok. Bununla ilgili net bir ifade olmadığı halde trafik polislerince ceza yazılmaktadır. Ama bu cezalar hukuka aykırıdır.
Hukuki terimlere fazla girmek istemiyorum ama ‘’Suçta ve cezada kanunilik’’ ilkesi gereği, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza düzenlemesinin yalnızca kanun ile olması gerekir. Biz hukukçular olarak bir fiilin kanunla yasaklanıp yasaklanmadığına bakmamız gerekmektedir. Eğer kanunda bununla ilgili yasak yoksa insanların hak ve özgürlüklerinin kullanımına sınır getirilemez. Sınır sadece anayasanın 13. maddesi çerçevesinde olmalıdır. Ama trafik polisleri böyle yapmıyor aslında onlardan da, ya amirleri ya da Emniyet Genel Müdürlüğünce ceza kesilmesi isteniyor olabilir.
Trafik polisleri, cam filmi olan araçlara cezayı Karayolları Trafik Kanununun m.30/1-b ‘’görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya…’’ diye devam eden maddeye göre vermektedir. Burada polislerimiz bu maddeyi çok yanlış yorumlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, araca takılan aksesuar, süs veya cam filminin araç sürücüsünün görüşünü engelleyip engellemediği yani sürücünün dışarıyı görüp göremediğidir.
Araçların camlarına film taktırmanın Karayolları Trafik Kanununa göre cezası yoktur. Trafik Polisleri görevlerini yaparken asla Karayolları Trafik Kanununun çizdiği yetki sınırının dışına çıkamaz. Kanunda yazan maddeyi, keyfi olarak yorumlayıp suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı bir kişiyi cezalandıramaz. Bu durumda, bu polis memurları hakkında da cezai sorumluluk doğacaktır. Yani aslında cam filmi için ceza kesen polis memurları hakkında, suç olmayan bir şeye suçmuş gibi ceza yazmaları nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak gerekir.
Bu uyarılara rağmen hala cam filmi nedeniyle kendisine ceza kesilen olursa cezanın iptali için 15 gün içinde Sulh Ceza Hakimliğine başvurmalarını tavsiye ediyorum. Ülkemiz bir hukuk devletidir ve hiçbir kamu görevlisinin dayanağını anayasa ve kanundan almayan bir yetkiyi kullanamaz. Çünkü trafik polislerinin bu hukuka aykırı işlemleri nedeniyle insanlar mağdur olmaktadır. Kimisi işini gücünü bırakıp bu cezaların iptali için yargıya başvuracak, kimisi de hiç uğraşmayarak yine mağdur olacak. Bu nedenle buradan sayın emniyet müdürlerimize, amirlerimize, trafik polislerimize çağrı yapmak istiyorum: Araçlardaki cam filmi nedeniyle ceza kesilmesi hukuka aykırıdır; bu hukuka aykırılıklara son verilmelidir.
Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği (TÜHASAVDER) Başkanı
Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş
Bu soruya 4 cevap geldi
Önerilen İletiler
Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.
Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor
Hesap oluştur
Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.
Hesap OluşturGiriş yap
Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.
Giriş Yap