Jump to content

Citroen C4 Picasso Detaylı İnceleme


Yönetici
 Share

Önerilen İletiler

  • Ev Sahibi

Fransız otomobillerinin diğer otomobillerden değişik olduğunu düşünüyorum. Bu farklılık bazen pozitif, bazense negatif düşüncelere sebep olabiliyor. Fransızlar bilhassa tasarım mananında yeniliklere oldukça izah eder ve akıllarına farklı, güzel bir fikir geldiği anda onu uygulamak için çalışmaya başlıyorlar.

Yeni Citroen C4 Picasso’nun tasarımına bir bakın… Otomobil bilhassa ezber bozan burnu ve ön farlarıyla sanki gelecekten gelmiş gibi görünüyor. Açıkça söylemem gerekiyor ki otomobili ilk gördüğüm anda ben de sizlerin çoğu gibi, ‘Yok canım, farlar sanki daha ananesel olabilirmiş’ diye düşünüyordum. Ancak insan her şeye alıştığı gibi, bu tarz büyük yeniliklere de alışıyor. Bir evvelki nesil C4 Picasso MPV olduğunu bas bas bağırırken, yeni C4 Picasso çok şık bir binek otomobil gibi görünüyor.


Otomobilin şıklığını sağlayan tek bölümü tabii ki burnu değil. Otomobilin, bilhassa üç boyutlu stoplarıyla beraber, arka bölümü da sahiden güzel görünüyor. Ben MPV’lerin kullanışlılıklarına sahiden hayranım ve oranla büyük bir aileye sahip olsam tercihimi ya station wagon bir otomobilden, veyahut bir MPV’den yana kullanırdım. Citroen C4 Picasso ise işte bu noktada bilhassa şık tasarımıyla rakiplerinden bir adım önünde gibi görünüyor.

Picasso’nun tek yeniliği tasarımında yapılan farklıklar değil. Aslında otomobilin asıl yeniliği gövdesinin altında yatıyor. PSA grubunun EMP2 ismini verdiği ve grubun bundan böyle en küçük otomobilinden minibüslerine kadar bütün araçlarını temellendireceği bu platform C4 Picasso’nun selefinden bu kadar değişik bir otomobil olmasında da büyük rol oynamış. Otomobilin toplam ağırlığının 140 kilogram azalmasına yardımcı olan yeni şasi, 115 bg maksimum güç üreten 1.6 litrelik e-HDi dizel motorun da yakıt tüketiminin azalmasına yardımcı olmuş. Her ne kadar (her vakitki gibi) kafası karışık otomatikleştirilmiş manuel şanzıman ile eşlenmiş olsa dahi bu motor 4 lt/100km’lik vasati yakıt tüketimi ve 104 g/kilometre’lik CO2 salınım değeri ile oldukça randımanlı. Test müddetince yakaladığımız 4.5 lt/100 kilometre’lik tüketim verisi de bu değerlerin yakalanabilir olduğunu gösteriyor.

Otomobilin Citroen tarafından ‘Techno Space’ olarak adlandırılan iç mekanı da pek çok yeniliğe sahip. C4 Picasso’nun direksiyonuna geçtiğinizde evvela karşınıza çıkmayan gösterge oturumu ile karşılaşıyorsunuz. Ancak bu vaziyetten korkmayın, zira otomobilin bütün bilgilerine orta konsolda bulunan 12 inçlik yüksek çözünürlüklü ekrandan zorlanmadan erişebiliyorsunuz. Bu 12 inçlik ekran yeniden orta konsolda bulunan 7 inçlik dokunmatik bir ekran tarafından desteklenmiş. Ekrana parmağınızla dolaysız olarak dokunarak hükmedebildiğiniz gibi, multimedya, klima gibi bir takım işlevlere Android telefonların alt tarafında bulunan menü tuşlarını anımsadan dokunmatik tuşlarla erişiyorsunuz. Sistem rahat bir kullanıma sahip olsa dahi, ne yazık ki bilhassa sıkça değiştirilebilen klima ayarlarını yapabilmeniz için bazen gözünüzü yoldan ayırmanız gerekebiliyor.

Citroen’in yenilenen MPV’sindeki yenilikler bununla da hudutlu değil. Yenilenen otomobil pek çok konfor ve güvenlik sistemine de sahip olmuş. Emniyet kemerine titreşim göndererek sürücüyü uyaran Şerit İhlal İkazı, Işığa Duyarlı Akıllı Far Sistemi, Aktif Hız Sabitleyici, Kör Nokta İkaz Sistemi gibi sistemler sürüş güvenliğini destekleyen sistemler arasında bulunuyor. Test aracımızda bulunan Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma ve Otomatik Park Kaptanı gibi sistemler ise konforu maksimize ediyor. Otomatik Park Kaptanı değinmeden geçmek istemediğim bir nokta. Bu sistem araç ile belli bir hızın altında hareket ederken sizin için uygun park yeri bulup durmanız şart olan yeri söylüyor. Bundan sonrasını otomobile bırakıyorsunuz ve yalnızca gaz ve fren pedallarına basarak otomobilin sizin için park yapmasını izliyorsunuz. Otomobilleri kaldırıma olabildiğince yakın park yapmaya dikkat eden biri olarak sistemin başarısı beni sahiden etkiledi. Başka bir deyişle park yapmayı sevmeyenler için bu sistem netlikle hayat kurtarabilir.

Picasso teknolojilerinin yanında ayrı olarak çok geniş bir iç hacim de vaat ediyor. Arkada bulunan üç adet tek koltuğunda oturanlara 159 mm’lik diz mesafesi sunan otomobil, sürücü ile beraber 5 yetişkini konfor içerisinde yolcu ettirmeyi vaat ediyor. Ayrı olarak arka koltuklar arka konumdayken sunulan 537 litrelik, arka koltuklar öne kaydırıldığında ise sunulan 630 litrelik bagaj hacmi de oldukça etkileyici.

C4 Picasso aslında bir MPV olmasına karşın sürüşü netlikle öyle hissettirmiyor. Selefine göre virajlarda artık çok daha güven veren otomobili sürüşü de oldukça konforlu. Devasa ön camıyla çevrenizde olan biteni veya önünüzdeki virajı kolayca görmenize yardımcı olan otomobil, ayrıca sunduğu 360 derecelik görüş açısıyla gerçekten keyif veriyor. Düşük yakıt tüketimine sahip motor sürücünün isteklerine karşılık verirken, şanzıman ne yazık ki PSA grubunun diğer otomobillerinde de olduğu gibi sürüş keyfini biraz olsun azaltıyor.

Özgün, şık tasarımı ve sahip olduğu teknolojiler ile Citroen C4 Picasso çocuklu aileler için oldukça iyi bir tercih gibi görünüyor. Ancak bu otomobilin sadece ailelere hitap ettiğini düşünmeyin, trafikte başka hangi otomobil bu kadar gelecekten gelmiş gibi görünebilir ki?

ÖZELLİKLER
Motor:Sıralı 4-silindir, 1560 cc, turbodizel
Güç: 115 bg @ 3600 d/d
Tork: 270 Nm @ 1750 d/d
0-100 km/s: 12.3 sn (farika verisi)
Maks hız: 189 km/s (fabrika verisi)
Ortalama tüketim: 4 lt/100km (fabrika verisi)
CO2: 104 g/km (fabrika verisi)

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Yorum yazmak için hesap oluşturmalı veya giriş yapmalısın.

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap
 Share

  • Bize katılmak ister misin?

    Seni de aramızda görmek isteriz!



×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.