Jump to content

Dünya Otomotiv Sektörü Geleceği ve Değişimi


Yönetici

1.591 okunma

 Share

Teknolojik gelişmeler ve şehirlerin nüfusunun daha fazla artması otomotiv sektörünün geleceğini etkileyecektir. Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyarı aşması, megakent sayısının üç kat artması ve bu durumun daha fazla trafik kirliliği ve gürültüye neden olması beklenmektedir. Bu gelişmelerin otomotiv sektörünü yapısal bir değişimin içine sokması kaçınılmazdır. Bununla birlikte teknolojinin hızla gelişmesinin bir yansıması olarak otonom, elektrikli ve paylaşılan arabaların insanların hayatında daha fazla yer bulacağı öngörülmektedir. Daha teknolojik arabalarla kişilerin yaşam kalitesinin artacağı anlaşılan 2050’de dünyada yaklaşık
3 milyar arabanın olacağı tahmin edilmektedir.

Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan küresel otomotiv sektörü dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine karşılık gelmektedir.9 Küresel ticaretten en fazla pay alan sektörler arasında bulunan otomotiv 2015’te toplam 16,3 trilyon dolar olan küresel ticaretin 1,3 trilyon dolarını oluşturmuştur.10 2017’de yaklaşık 95 milyona ulaşan toplam üretimin 2020’de 100 milyon sınırına yaklaşacağı beklenmektedir.

Büyük bir dönüşüm yaşayan otomotiv sektöründe küresel rekabet koşulları gittikçe zorlaşmaktadır. 2000’de seksen dokuz otomobil üreticisi 1.544 model ile dünya çapında faaliyet gösterirken 2015’te doksan yedi otomobil üreticisinin 2 bin 306 model ile pazarda olduğu görülmektedir.12 Otomobil üretici sayısı arttığı gibi on beş yıl içerisinde model sayısında da yaklaşık yüzde 50 oranında artış olmuştur. 

image.png

Dünya otomobil üreticileri arasında yaklaşık 50 bin adedin üzerinde üretim yapan elli firmanın 2016’da yaklaşık 95 milyon araç ürettiği Tablo 4’te görülmektedir. En fazla üretim rakamlarına sahip ilk on firmanın toplam payı yaklaşık yüzde 70’tir. Aynı zamanda yerel markaların üretimlerinin az olduğu görülen tabloda çok sayıda Çinli üreticinin yer aldığı fark edilmektedir. Küresel markaların üretim rakamları bir milyonun üzerindedir. Aslında bilinenin aksine dünya genelinde çok fazla otomobil markası olduğu anlaşılan tabloda uluslarası pazarda kabul görmenin ve bir milyon adedin üstüne çıkmanın otomobil üretimi yapmaktan
çok daha zor olduğu anlaşılmaktadır. Tablo 4’e bakıldığında Türkiye’nin milli otomobil projesinin gerçek anlamda uluslararasılaşmasına yönelik uzun vadede bir milyon araç üretimini kendine hedef belirmesi gerektiği çok net bir şekilde görülmektedir.

image.png

Dünyada 2015 itibarıyla yıllık motorlu araç üretim kapasitesi 125,6 milyon iken 2022’de bunun 141,1 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Toplam dünya kapasitesinin yarısından fazlasını barındıran Asya-Pasifik bölgesinde kapasite artışının da yüksek olduğu görülmektedir. Öyle ki 2015-2022 arası toplam artışın yaklaşık 15 milyon olduğu anlaşılmaktadır. Bu artışta 9 milyon ile Asya-Pasifik bölgesi ön plana çıkmaktadır.

image.png

Gelişmiş ülkelerde kişi başı araç sayısının yüksek olduğu Harita 1’de görülmektedir. En yüksek arabalaşma oranı binde 821 ile ABD’de iken Afrika binde 42 ile bölgeler arasında en düşük paya sahiptir. Kuzey Amerika, AB, Japonya ve Avustralya’nın motorlu taşıtlar oranlarının yüksek olduğu görülen haritada 2005-2015 arasında dünya ortalamasının yaklaşık yüzde 27 oranında arttığı hesaplanmaktadır. Dünyada araba sahibi olma oranının Çin ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı artması beklenirken asıl yükselişin Afrika’da yaşanacağı ve bölgenin gelecekte önemli bir otomobil pazarı haline dönüşeceği tahmin edilmektedir.

kaynak: KÜRESEL OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DEĞİŞİMİ VE YERLİ OTOMOBİL PROJESİNİN GELECEĞİ SETA | RAPOR

 Share

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış

Misafir
Add a comment...

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgilendirme

Bu siteyi kullanarak, Kullanım Şartlarını kabul edersiniz.